terug naar de filmpagina

Première van de korte filmdocumentaire The Norwegian Dream

Wat aan de film vooraf gaat:
De stichting IederAlles rekent af met het tijdperk waarin mensen met een handicap 'voor eigen bestwil' afgezonderd worden. Ze is van mening dat ieder mens goed genoeg is om midden in het leven te staan en dat ieder mens het recht heeft op een gewoon leven. IederAlles is voortdurend op zoek naar goede voorbeelden in binnen- en buitenland. Ze worden gebruikt als inspiratiebron en niet in de laatste plaats, als krachtig presentatiemiddel.
IederAlles krijgt, mede dankzij de royale support van een groot aantal sponsors, de kans haar licht op te steken in Noorwegen. Dáár maken mensen met een handicap, na ingrijpende wetswijzigingen, als vanzelfsprekend deel uit van de samenleving.

De film
In oktober 2004 wordt het reisgezelschap van 32 ouders van kinderen met een handicap en volwassenen met een handicap gefilmd tijdens hun 6 daagse zoektocht in Noorwegen. Een half jaar later leggen 3 jonge filmmakers de laatste hand aan de 35 minuten durende filmdocumentaire ‘The Norwegian Dream’.

Op donderdagavond 9 juni 2005 is het zover. In cinema de Graaf te Huizen vindt onder grote belangstelling de première plaats. Na de première zal de film elders in Nederland, op aanvraag, door de stichting worden vertoond.

Onder de genodigden bevinden zich beleidsmakers en uitvoerders uit zorg, onderwijs en welzijn, belangenorganisaties, sponsors, politici en journalisten.

Zangeres Margriet Eshuijs en columniste Annemarie Postma leveren ieder een persoonlijke bijdrage.

Voordat Margriet Eshuijs het prachtige liedje "Rose" (door Maarten Peters geschreven) zingt, vertelt zij de premièregasten hoe haar nichtje Roos haar kijk op het leven heeft veranderd. Ze vertelt dat Roos ervoor zorgt dat er in het haastige wereldje van de showbizz meer tijd is om stil te staan bij dingen die er werkelijk toe doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Annemarie Postma leest ter gelegenheid van de première van de filmdocumentaire het verhaal ‘Hinder of wonder?’ voor. Dit prachtige verhaal is afkomstig uit haar nieuwste verhalenbundel “Hartsverstand”.

Na afloop vertelt dat zij het fantastisch vindt wat stichting IederAlles doet.
Ze zegt:"Ik draag het werk van IederAlles een zeer warm hart toe en wens ze alle succes met deze film waarmee een brug slaan tussen verschillende manieren van denken, en van kijken naar het leven.
Spiritueel activisme, zou ik het bijna willen noemen. Want the Norwegian Dream gaat over een bewustzijnsomslag en dat is wat mij betreft een universele droom:
Een droom van een wereld waarin mensen geleerd hebben de werkelijkheid te omarmen in plaats van te bevechten of buiten het gezichtveld te plaatsen;
Een wereld waarin de schoonheid in de onvolmaaktheid herkend wordt, en de kracht in kwetsbaarheid.
Een wereld die het niet meer nodig heeft om angstvallig scheidslijnen aan te brengen tussen het perfecte en het imperfecte, het ‘normale’, en het niet normale.

The Norwegian dream gaat over een wereld waarin alles perfect is zoals het is."

In het Algemeen Dagblad van maandag 13 juni schrijft Annemarie in haar column over The Norwegian Dream.

Nadat de filmmakers woorden van dank in ontvangst hebben genomen, nodigt de voorzitter alle gasten uit om samen het glas te heffen op een toekomst waarin er voor iedereen plaats in het midden zal zijn.

Iedere gast ontvangt een IederAlles steen als aandenken. Steen voor steen bouwen we samen aan een nieuwe toekomst!